Antygrypina | Imbirowy napar

@betterhealthPL @betterhealthPL · Zdrowie/uroda
Kliknij i obserwuj nas na fb

            Uporczywy katar, kaszel, ból głowy i mięśni – znasz to? Niestety sezon grypowy w pełni. Większa liczba zachorowań to efekt słabnącej odporności. Warto więc ją zwiększyć, najlepiej stosując odpowiednią dietę i dostarczać organizmowi naturalne substancje, m.in. witaminę C oraz środki antyseptyczne. 

Podzielę z Tobą przepisem na mikstury, które powinny zagościć na stałe w codziennym menu. Jest to antygrypina i imbirowy napar. Ale najpierw warto wspomnieć o działaniu poszczególnych składników wchodzących w skład obu przepisów.

Czosnek ma silne działanie antybakteryjne, ale przy grypie liczą się jego właściwości łagodzące kaszel i katar. Poza tym działa dezynfekująco na błony śluzowe gardła, nawilża je i natłuszcza, przez co zmniejsza odruch uciążliwego kaszlu.

Cytryna ma wysoką zawartość witaminy C, która pozwala pracować układowi odpornościowemu na wysokich obrotach, a dodatkowo neutralizuje wolne rodniki w organizmie, które namnażają się  w trakcie infekcji.

Miód oddziałuje na układ immunologiczny człowieka, wzmacniając i modulując jego siły obronne. Zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych oraz substancje czynne biologicznie: rutynę, inhibinę i enzymy. Cechą jednak najważniejszą, którą ma miód w porównaniu z innymi lekami przeciwbakteryjnymi jest jego działanie zapobiegawcze. Dlatego warto sięgać po łyżkę pszczelego lekarstwa każdego dnia.

Grejpfrut podobnie jak inne owoce cytrusowe ,  jest doskonałym źródłem witaminy C , która pomaga wzmocnić układ odpornościowy . Grejpfrut wspomaga również trawienie i pomaga w przyswajaniu składników odżywczych . 

Woda także odgrywa ogromną rolę w organizmie a nawet kluczową. Ponieważ nawadnianie organizmu to ważna rzecz. Bez wody nie ma bowiem życia, o zdrowiu już nie wspominając. Dodatkowo woda wypłukuje toksyny z naszego organizmu co jest również mega ważne.

Imbir lekarski może być z powodzeniem wykorzystywany jako środek wspomagający leczenie przeziębienia i grypy ze względu na jego właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne i Imbir ma również właściwości odkażające. Silne działanie rozgrzewające imbiru może być wykorzystane przy wyziębieniu organizmu.

Cynamon ma działanie przeciwgorączkowe, przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki którym cynamon to doskonałe wsparcie w leczeniu przeziębień, grypy i zakażeń dróg oddechowych. 

Jeśli mamy omówione poszczególne składniki i ich działanie to teraz czas na wcześniej wspomniane przepisy pomocne w trakcie grypy, przeziębienia.

Antygrypina nazywana jest antybiotykiem z grejpfruta. Sprawdź, przetestuj, jak działa.

Antygrypina – składniki
Czosnek1 ząbek
Cytryna bez pestek1 szt. mała, obrana
Miód2 czubate łyżki
Grejpfrut1 szt. przekrojony na 2 polówki – nie usuwać pestek
Woda800 g

Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz wody) umieścić w blenderze i zmiksuj. Uzupełnić wodą, zamieszaj.
Antygrypina doskonała jest na przeziębienie, dlatego najlepiej podawać ją na ciepło (podgrzewając).


 

Imbirowy napar to kolejny wojownik, który wspiera nas w walce z przeziębieniem, pomaga podczas oczyszczania i ogrzewa nasz organizm.

Imbirowy napar – składniki
Korzeń imbiru (obrany)5cm
Miód2 łyżki
Cytryna2 plastry
Cynamonwg. uznania

Przygotowanie: Imbir pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć do szklanki z wrzątkiem i dodaj plastry cytryny. Kiedy napar nieco przestygnie, dopraw go do smaku szczyptą cynamonu oraz miodem. Napar możesz wzbogacić o kilka goździków.

A jeśli masz ochotę już teraz wzmocnić swoją odporność to mam dla Ciebie genialny produkt gotowy do spożycia od razu:

Odporność – Better Health

To wszystko na dzisiaj! Mam nadzieję, że dowiedziałaś się czegoś nowego co wpłynie pozytywnie na Twoje zdrowie:)

Cudownego dnia

Paulina

@betterhealthPL @betterhealthPL · Zdrowie/uroda
Kliknij i obserwuj nas na fb

Dodaj komentarz