@betterhealthPL · Zdrowie/uroda
Kliknij i obserwuj nas na fb
Kurkuma to inaczej ostryż (długi, domowy), szafranica, szafran indyjski, żółcień lub żółty imbir. Kurkuma ma podobny do imbiru zapach oraz silny, korzenny, gorzkawy smak. Przyprawa ta pochodzi z Indii, otrzymuje się ją z korzenia podobnego do imbiru. Właściwości kurkumy docenia się przede wszystkim w kuchni azjatyckiej.
To właśnie kurkuma (a konkretnie jeden z jej składników – kurkumina) nadaje charakterystyczny, żółtopomarańczowy kolor potrawom curry.
W 700 r. n.e. przyprawa ta dotarła do Chin. Z zapisków uzdrawiaczy można się dowiedzieć, iż była ona stosowana w celu łagodzenia skurczów menstruacyjnych, chorób układu oddechowego, chorób pasożytniczych, niedrożności wątroby, wrzodów oraz stanów zapalnych.
Obecnie właściwości kurkumy są znacznie szersze.
Co Ci da kurkuma:
- Łatwiej schudniesz – przecież chcesz mieć idealną figurę by wyglądać jak najlepiej dla swojej drugiej połówki i dla siebie samej oczywiście.
- Zwiększy odporność – zwłaszcza w sytuacji gdy masz skłonność prowadzenia niezdrowego stylu życia, stosujesz używki, mało sypiasz, nie uprawiasz sportu, masz słabość do słodyczy.
- Zmniejsza ilość kortyzolu – przecież chcesz być ciągle zrelaksowana, wypoczęta, uśmiechnięta.
- Zmniejsza stany zapalne – czy wiesz że to jest ważne przy intensywnym uprawianiu sportu?
- Przyśpiesza proces gojenia się ran – pewnie nie raz zdarzyło Ci się rozdrapać jakąś ranę, a już na pewno pryszcza.
- Ochroni Cię przed nowotworem ponieważ ma silne działanie przeciwutleniające i ma zdolność do zmniejszania komórek nowotworowych.
- Obniży poziomu cukru – gdy masz problemy z cukrzycą czy insulinoopornością ale albo jeśli nie możesz przeżyć dnia bez jakiegoś słodycza.
- Obniży poziomu cholesterolu – jeśli masz problem z układem krwionośnym i chorobami sercowo naczyniowymi.
- Wygoni pasożyty – wynika to przede wszystkim z tego, że kurkuma ma silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a do tego wspomaga trawienie. To z kolei przekłada się na o wiele sprawniejsze usuwanie z organizmu pasożytów z przewodu pokarmowego.
- Oczyści Twoją wątrobę i pęcherzyk żółciowy – gdy źle jesz, pochłaniasz toksyny, spożywasz leki. Kurkuma wspiera te dwa organy by łatwiej się regenerowały.
- Wesprze nerki, by one mogły prawidłowo filtrować – pewnie nie raz było Ci zimno w stopy i dłonie.
- Zahamuje rozwój Alzheimera – przecież na pewno nie chcesz mieć kłopotów z mową, pamięcią czy myśleniem.
- Podniesie poziom neurotransmiterów, serotoniny i dopaminy czyli hormonów szczęścia bo kto nie chce być zawsze w świetnym nastroju, mieć więcej siły i energii do działania.
Właściwości kurkumy będę zachwalała wszędzie, dlatego przepisu na złote mleko nie mogło zabraknąć w moim zestawieniu.
Złote mleko – składniki | |
---|---|
Pasta z kurkumy(możesz również użyć kurkumy w proszku + szczypta czarnego pieprzu) | 1 łyżeczka |
Mleko (roślinne lub kozie) | 1 szklanka |
Masło klarowane lub olej migdałowy | 1/2 – 1 łyżka |
Jasny miód do smaku np. lipowy | wg. uznania |
Przygotowanie: Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać razem, a następnie podgrzać. Złotego mleka nie powinno się gotować.
Jeśli używasz kurkumy w proszku, najlepiej wcześniej ugotuj ją w połowie szklanki wody przez 8 minut i dopiero potem użyj jej do złotego mleka. Rozpuszcza się w mleku o wiele lepiej, zachowując swoje prozdrowotne właściwości.
W tym wariancie używam pół szklanki wody do gotowania kurkumy i pół szklanki mleka roślinnego do sporządzenia napoju.
Mój napój wzbogacam o imbir, cynamon, kardamon lub odrobinę gałki muszkatołowej – zdrowo i pysznie!
Już teraz mogę Ci polecić produkt, który zawiera kurkumę, a raczej kurkuminę, która jak już wiesz ma szerokie spektrum zastosowań. i jest to Odporność. Zostawiam Ci link tutaj:
To wszystko na dzisiaj! Mam nadzieję, że dowiedziałaś się czegoś nowego co wpłynie pozytywnie na Twoje zdrowie:)
Cudownego dnia
Paulina
@betterhealthPL · Zdrowie/uroda
Kliknij i obserwuj nas na fb